Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A teárólA tea nevű ital a
teacserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből
készülő forrázat. Teának nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem
tartalmazó, szárított gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét
is.
A teacserje,
vagy teafa (fa lenne, ha hagynák, de cserjére mintázzák, hiszen
óriások alkalmazása a szüret idején komoly nehézségeket okozna) a
cameliák rendjébe tartozó örökzöld növény, mely vadon 8-12 m magasra is
megnő. A teaültetvények telepített fajtái mindössze 1,0-1,5 m magas,
szétterülő koronájú bokrok. A tea levelei sötétzöld színűek, bőrneműek.
A
tea első botanikus leírása Ferdinand Marsigli gróf 'Novus Atlas' című
munkájában jelent meg 1654-ben. Tudományos meghatározása Karl Linné
nevéhez fűződik, aki 'thea sinensis'-nek, azaz kínai teának nevezte
1747-ben. Az ő tanácsára hozott Ekeberg hajóskapitány néhány évvel
később teát úgy, hogy már Kínában földbe tette a magot, s az már
kicsírázva érkezett meg. Európa első teabokra Uppsala füvészkertjében
zöldellt 1763-ban. Ismert a növénynek egy korábbi tudományos neve is:
Camelia Thea Link. Névadója Georg J. Kamell manilai gyógyszerész volt a
17. században. (A legújabb fejlődéstörténeti növényrendszer a teacserjét
a Teavirág (Theales) rendjébe, a Teafélék családjába és a
Teanemzetségbe (Thea) sorolja. A nemzetségnek ma száz faja ismert.
A tea szó a
hasonló angol szóból származik, melynek eredete a t? Amoyi (Xiamen,
Fujian), dél-kínai szó. A britek Kínából Európába tengeri úton
szállították a teát. Abból, hogy egyes népek hogyan hívják a teát
eldönthető, hogy mely kereskedelmi úton találkoztak azzal először.
Például a szanszkrit, orosz, farszi (iráni) illetve néhány észak-európai
nyelvben a teát csáj-nak ismerik, ami mutatja, hogy a teájukat
valószínűleg nem a tengeri, hanem szárazföldi úton kapták, valószínűleg a
selyemúton, északról. A teát csá-nak hívják mandarin kínai
nyelvjárásban. Írországban, főként Dublinban a cha kifejezést gyakran
használják a teára, és a char gyakori szlengkifejezés volt a Brit
Nemzetközösségben szolgáló katonai erőknél a 19. és a 20. században,
mely átkerült a hétköznapi használatba is. Napjainkban az Amerikai
Egyesült Államokban számos kávéház kezdett el tejes, édes, fűszeres teát
árulni chai néven, mely távoli rokona az indiai receptek alapján
készülő italoknak, de azoknál sokkal kevésbé fűszeres.
A tea hazája
Dél-Kína, Kambodzsa és India Asszam tartománya, nagy mennyiségben
termesztenek teát még India más tartományaiban, Nepálban, Taiwanon, Srí
Lankán, Indonéziában, Japánban, Kelet-Afrikában, Ausztráliában,
Grúziában, Pakisztánban, Argentínában, Brazíliában és Peruban.
A
cameliák három olyan alfaja ismert, melyből tealevelek nyerhetők: a Camelia
Sinensis, a kínai tea, a Camelia Assamica, az indiai tea és a Camelia
Cambod, mely Laosz és Kambodzsa környékén terem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az
alfajok levelei csak méretben térnek el egymástól. A frissen begyűjtött
levelekből állítják elő a kereskedelmi forgalomba kerülő igen nagyszámú
és különböző minőségű teafajtákat, attól függően, hogy a tealevél a
teanövény melyik alfajától származik, hol termesztették és hogyan
kezelték.
A teát régen
kizárólag gyógynövényként, mint a szellemi erő fokozójaként alkalmazták.
A
gyógyító tulajdonságokat talán a legprimitívebb, de a növényben lévő
energia hasznosítására legtisztább gyakorlatával - főzet/forrázat
készítésével érték el. Ezt az eredeti természetes formát semmi más
elkészítési mód nem pótolja. A kínai és japán szakrális ceremóniák
előírásai (megfelelő minőségű teát, meghatározott edényben, eljárással
stb. lehetett készíteni) ill. részletei még ma is megtalálhatók a
tradicionális teaceremóniáknál. A tea koncentráció készséget növelő,
álmosságot elűző hatását a kolostori életben, a meditációs gyakorlatok
során jól alkalmazhatták. Kínában, a régi időkben a teát különböző
betegségek ellen alkalmazták: paszták, kenőcsök formájában reumás
fájdalom ellen, de mindenekelőtt bevették azt és úgy pl. az idősek
látását javították, fejfájást csökkentettek, testi és szellemi
bágyadtságot elűzték.
A gyógyerejű teaital zöld teából készül(t), kézi
aratással (gépesítésnél sokk éri a növényt), természetes előfordulású
(közegű) (nem monokultúrában termesztett) növényből.
Ma
már sajnos a tea tisztán csak élvezeti szerként szerepel, elvesztette
jelentőségét, mint gyógyerővel rendelkező ital, pedig továbbra is
jelentős gyógyhatással bír.
A tea eredetét mind a mai napig homály fedi.
Többféle monda kering felfedezéséről. Az egyik történet szerint Gautama
Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy
tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor
Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére
meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai
hullottak. Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai
uralkodó forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek
hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból
megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását.
A
portugál felfedezők voltak az első európaiak, akik Japánba látogatva
először megízlelhették a teát 1560 környékén. Nemsokára Európában
megjelent az importált tea, mely itt is gyógyszerként kezdte
pályafutását. Patikában árusították, aromáját jól megőrző ólomdobozokból
mérték ki a drága szert (egy hesseni tartománygrófról feljegyezték,
hogy ebből a drága gyógyszerből nem kevesebb, mint negyven csészével
ivott.), ami hamarosan népszerű lett a gazdag francia és holland rétegek
körében. Az angolok 1650 környékén kezdtek el teázni.
A
következő részben a tea feldolgozása kerül ismertetésre, az egyes fogalmak
magyarázata a Teaenciklopédiában olvasható.
A
tealevelek feldolgozása a szürettel kezdődik. A leszüretelt leveleket
kétféle eljárással, a hagyományos, azaz ortodox, és a CTC-eljárással
dolgozhatják fel. A CTC-eljárással főleg konzum-minőségű feketeteákat
készítenek. A hagyományos eljárással készült teák négy fő fajtáját azok
feldolgozása alapján csoportosítjuk. A leszüretelt levelek azonnali
szárításával készülnek a fehérteák, a zöld teák előállítása minimális
oxidációval történik. A fekete teákat jelentős mértékű oxidációval
állítják elő, míg a sárga (oolong) teáknál az oxidációs folyamatot
félúton megszakítják. Itt meg kell említeni a kínai pu-erh vörösteákat,
melyeket a fekete tea különleges, akár több évtizedig tartó tárolásával,
érlelésével állítanak elő.
A feldolgozott tea minőségét, főleg az assamica
fajtánál, az alábbi módon jelölik:
Ezen
belül is több kategória van, melyek a legmagasabbtól lefelé így néznek
ki: SFTGFOP1; SFTGFOP; FTGFOP1; FTGFOP; TGFOP; GFOP; FOP; OP; BOP; BOPD;
BOPDF. Ezen minőségjelzések kifejtése, értelmezése a Teaenciklopédia
fogalmai között olvasható bővebben.
Készítenek még továbbá különleges teákat is,
ilyen a kínai teatégla és a toucha (pu-erh jellegű préselt teák),
valamint a zöld- és fehér teákból kötött tearózsák, tealabdák, a
kekecha, továbbá japánban népszerű a porrá őrölt zöldtea, azaz macha,
illetve a levélszárakból álló kukicha is.
A teaivás
gyakran társasági esemény. Szokás teát nap közben is inni, különösen
reggel, az élénkítő hatása miatt: teofilint és (néha tein-ként hívott)
koffeint tartalmaz. Nagy Britanniában és Írországban a tea nem csak az
ital neve, de a késő délutáni könnyű étkezést (uzsonnát) is így hívják,
még akkor is, ha tea helyett sört, almabort vagy gyümölcslevet isznak.
Gyakran (Anglián kívül) ezt high tea-nek nevezik, az angol high tea
viszont egy esti étkezést jelent; a kifejezés valószínűleg onnan
származik, hogy az étkezés a 'nagy asztalnál' történt (high table) vagy
pedig a nappaliban gyakori kisebb asztalnál. A Devonshire tea a legfőbb
teaceremónia a Nemzetközösségben. A Devonshire tea szinte teljesen
ismeretlen az USA-ban, valószínűleg a kávéval és az amerikai
palacsintákkal kapcsolatos összeférhetetlensége miatt. Számtalan
teaceremónia ismert más kultúrákban, melyek leghíresebbike a bonyolult,
formális és békés japán teaszertartás és az üzleti, tömeges és zajos Yum
Cha.
Az
USA-ban a teát gyakran jéggel és citromszelettel szolgálják fel (ice
tea, 'jeges tea').
Napjainkban
terjedt el a fiatalok körében a tajvani Boba tejes tea (Paomo cha), ami
nagyon népszerű az Egyesült Államokban.
A
teák közé sorolnak néhány egyéb növényfajból készült terméket is.
Ilyenek a gyógyteák, amelyeket gyógynövényekből, a betegségek
megelőzése, vagy az egészségünk helyreállítására, gyógyítására
használunk. Ezeknek a teacserjéhez semmi közük, csupán az elkészítés
hasonlósága miatt hívjuk teának. Ezeknél a 'teáknál' az elkészítés módja
szerint háromféle ital készülhet, attól függően, hogy milyen növényi
részekből áll. Ez lehet forrázat. főzet. vagy kivonat. A gyümölcstea
elnevezés nem egy adott növényre utal; ez összefogó neve azon italoknak,
melyeket a tealevelekhez hasonlóan más növényi levelek, főként
gyümölcsdarabok, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítanak
elő; különösen azokra az italokra használatos, melyek koffeint nem
tartalmaznak. A lapacho a brazíliai őserdőkben élő vörös vagy bíbor
lapacho fa kérgének (kambiumának) belső rétegéből készül, melyből
sokféle gyógyhatású főzetet készítenek. A Rooibos Dél-Afrikában élő
vöröses növény, egy fűféle, melyből forrázatot készítenek. Nagyon
jelentős az egészségmegőrző és a gyógyhatása. A mézbokor a rooibos-szal
rokon, szintén Dél-Afrikában élő növény, de annál kissé édesebb ízű,
szintén nagy gyógyhatású növény.
Fekete vagy zöld tea?
A tea a kelet-ázsiai népek életében nagy szerepet
játszik. A kínaiak általában nem vizet isznak, hanem teát, ez náluk
preventív szokássá fejlődött ki, mivel gyakoriak voltak a víz
közvetítésével terjedő járványok. Kínában továbbá úgy tartják, jobb teát
inni, mint orvosságot szedni. Ha pedig a tea zöld, még hatásosabb.
Hatóanyagainak köszönhetően több krónikus betegség kialakulását
megelőzheti - persze csak rendszeres fogyasztás mellett.
A
fekete tea és a zöld tea ugyanaz a növény, csak a levelek feldolgozási
módja más. A tea minden esetben jótékony hatással van a szervezetre, de a
fekete teáknak főleg az élvezeti értéke a figyelemre méltó. Az igazi
gyógyhatású elixír a zöldtea.
A legfontosabb különbségek: A zöld tea csersav
által oldatba vitt koffein mennyisége nagyobb, mint a fekete teáé.
Néhány zöld tea édeskés ízét az egyes fajokban előforduló aminosavak
(főként teanin) okozza. A fő különbség a fekete és a zöld tea között
nemcsak a feldolgozási módban, hanem a végtermék minőségében is van. A
zöld teánál nincs különösebb változás az össz-szerkezetben, míg a fekete
tea egy oxidációs folyamat végterméke (az oxidáció tulajdonképpen
bomlási folyamatnak felel meg) - károsodott termék - fogyasztóra nézve
látens veszélyt hordoz. Az oxidáció során a koffein bomlás révén
ammónia-képződés is történhet (míg az élő sejt ammóniát eliminál -
elvon, addig az oxidáció azt provokálja - termeli.) Másik különbség: az
illóolajok a zöld teában eredeti formában maradnak. Az oxidáció alatt az
illóolajokból metilalkohol képződhet. A fekete tea - 'enyhe méreg'.
Mérgezési tünetek: cirkulációs zavarok, arterioszklerózis (verőerek
elmeszesedése), látászavarok. Ezzel szemben a zöld tea arterioszklerózis
elleni hatását írták le (csökkenti a koleszterin szintet) -
profilaktikum (orvosi műszó, a. m. óvószer, óvóintézkedésre szolgáló
orvosszer).
A teáról ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fekete vagy zöld tea? ![]() ![]() ![]() De voltaképpen miből is áll a tea? A tealevél kémiája A friss tealevelek a növényi sejt szokásos anyagain kívül sok metil-xantint és polifenolt tartalmaznak. A pontos kémiai összetétel függ a növény fajtájától, a levél korától, a talajtól, az éghajlattól, a termesztéstől. Fiatal teahajtások átlagos összetétele
![]() Polifenolok A friss levélben jelen lévő polifenolok (legalább két fenolos csoportot tartalmazó aromás vegyületek) elsősorban katechinek. A zöld tea fanyar, keserű ízében éreztetik hatásukat; a fekete tea teaflavinjainak előanyagai. ![]() ![]() ![]() Metil-xantinok A tea legfontosabb purin alkaloidja a koffein. A friss levél szárazanyagának 3-4 %-át adja. A feldolgozás során a koffeintartalom nem csökken jelentősen. A teában nagyon kis mennyiségű teobromin és teofillin található. Nyomnyi mennyiségű más alkaloidot, például xantint, hipoxantint is kimutattak a levelekben. Aminosavak ![]() Klorofill és karotenoidok ![]() A friss levélben több mint tizenöt karotenoid festékanyagot azonosítottak. Ezek a közül a neoxantin, a violaxantin, a lutein és a b-karotin a legfontosabb. A nagy karotintartalom aromássá teszi a teát. Lipidek ![]() Illékony vegyületek ![]() Enzimek ![]() Ásványi anyagok ![]() De mindez mire jó? A tea élettani hatása ![]() ![]() A galluszsav és a katechin derivátumok hatására hashajtó hatása is van, az emésztőszervek betegsége, vagy növényi mérgezések esetén a fekete tea hatékonyan alkalmazható. A csersavak megköti az alkaloidokat, így azok nem károsítják a szervezetet. ![]() Megelőzik a rákot ![]() Szívbarát ![]() Védik a fogzománcot ![]() Küzdelem az Alzheimer-kór ellen ![]() Fogyókúrára is jó ![]() A fehér teák valamivel több polifenolt tartalmaznak a zöld teáknál, ezért némileg erősebb az antioxidáns hatásuk, de bárhogy is, mindkettő rendszeres fogyasztása sok bajtól, betegségtől óvja meg a szervezetet. A fehér teáknak tulajdonítják továbbá a fiatalság megőrzésének titkát is. Kétségtelen tény, hogy a fehér tea hatékonyan támogatja az egészséges bőr életfunkcióit és regenerálódását, késlelteti a bőr öregedését. Ezért kivonatát nem rég óta a kozmetikai ipar is jelentős alapanyagként használja. HIV megelőzés zöld teával ![]() ![]() Mindenesetre egy jó tanács. Napi 1 liter fehér vagy zöld tea rendszeres fogyasztása (1,5-3 dl-es adagokban, azaz napi kb. 3×2 csésze) mindenkinek ajánlott. |
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ne teázzon túl sokat, mérgező lehet!
Jiaogulan (Gulan)- Gynostemma pentaphyllum
Történet a Teárol