Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Teázók Társasága közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Teázók Társasága vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Teafajtát ajánlani nehéz és hálátlan feladat. Megkérdezték egyszer magát Samuel Twiningt, milyen teát iszik a legszívesebben. "Úgy vagyok a teákkal, mint a borokkal. Az ember az alkalomtól és hangulatától függoen különbözo fajtákat iszik. Reggel az English Breakfast a kedvencem. Fiatalos, üdíto tea, fölpezsdíti az embert. Ebéd után legszívesebben Darjeelinget iszom. Kellemes és megnyugtató. Ha meleg van, vagy kertészkedéssel, tenisszel megmozgatom magam, felfrissít a Lapsang Souchong uborkás szendviccsel. Vacsora után rendszerint valamilyen illatos teát iszom, például Earl Greyt vagy Jasmine-t. Persze ez csak az én receptem. Van, aki egész életében egyetlen fajtához ragaszkodik, és a maga szempontjából ugyanúgy igaza van." (Jill Jones, Történetek a teáról. Interpress Magazin, 1982/12.)
Kedvenc teánk kiválasztásánál sokáig kísérletezünk. Ám nem elég megvenni a legfinomabb teát, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló vízminoségét is. A túlságosan kemény víz tönkre teheti a legfinomabb tea ízét, aromáját is. A lágy víz pedig a közönséges teát is feljavíthatja. A teafozéshez legalkalmasabb 10 keménységi fokú víz. Használhatjuk a Darjeeling virágteákhoz vagy a finomabb kínai fajtákhoz. Minél keményebb a víz, annál "robosztusabb" teát kell választani, mint az assam és ceyloni vagy az erosen illatosított Earl Grey. A 15 keménységi fokot meghaladó vízbol már nem ajánlatos teát készíteni, mert elnyomja a finomabb íz- és aromaanyagokat.
Az erosen klóros vizet forraljuk kb. 2 percig, hogy a klór elillanjon. A víz azonban túl lágy se legyen! A desztillált víz alkalmatlan, mert teljesen hiányoznak belole az ásványi anyagok. Az állott, ismét felmelegített, valamint a bojlerból folyó meleg vízbol készített teának kellemetlen mellékíze lehet. Fontos, hogy a víz friss és tiszta legyen! Ne fozzük, hanem zubogó forrón csak forrázzuk a tealeveleket!
Két edényt használjunk, egyiket a víz melegítéséhez, a másikat a levelek forrázásához. Az edények mindig tiszták legyenek, más célra ne használjuk oket!
A teafozéshez ideális a porcelánkanna, melyet elobb forró vízzel ki kell öblíteni. Praktikus az üvegedény, a jénai is. Bennük megfigyelhetjük a tealevelek kibomlását. Lehetoleg ne használjunk fémkannát. Ha a fozet fémmel érintkezik (az ezüst kivételével) károsul az íz és aroma.
Mennyi teát tegyünk egy csészébe? Egy-másfél gramm, azaz kb. egy teáskanálnyi levelet számolhatunk csészénként. Gyermekeknek csak a felét! A broken (törött) teából elegendo egy csapott teáskanálnyi is. Filteres teából egy tasak egy csészéhez való.
A forrázási ido a tea fajtájától függoen 2-3 perctol 5-6 percig tarthat. Ha frissíto teát szeretnénk, elég a 2-3 perc, mert a koffein és az aromaanyag ennyi ido alatt kioldódik. Nyugtató teáknál az 5-6 perc az ideális. A szakértok a 4 perces forrázást tartják optimálisnak. Javasolják, hogy a reggeli tea legyen 2-3 perces, az esti pedig 5-6 perces. A zöld tea forrázási ideje rövidebb.
A teatojás használatáról megoszlanak a vélemények. Hátránya, hogy a tealevél nem oldódik ki jól, inkább csak megduzzad.
A tea frissen a leghasznosabb. Ne hagyjuk sokáig állni, mert felülete lepedékessé válik. Színe megsötétedik és káros anyagokat tartalmaz. A régiek úgy mondták, hogy ha a tea egy éjszakát állott, olyan mint egy mérges kígyó. Készíthetünk teakivonatot, esszenciát is. 100 gramm tea számára 6 deci vizet számítsunk. Az elomelegített száraz kannába tegyük bele a leveleket, s azonnal öntsük fel forró vízzel, s hagyjuk állni 3-5 percig. Forró vízzel tetszés szerint hígíthatjuk.
Teázás után az edényeket azonnal öblítsük ki. Törloruhát ne használjunk, mert az edény belseje szagot kaphat.
A tealevél akár évekig eláll, ha helyesen tároljuk. E célra használjunk jól záródó porcelánedényt, vagy becsiszolt dugójú üveget. Alkalmasak a bádogdobozok is, de ezek nem záródnak légmentesen. A teát célszeru elobb papírba csomagolni, s úgy tenni a dobozba. A nyitott edényben, papírtasakban tárolt tea felveszi a környezetében lévo szagokat. A levego páratartalma is rontja a minoségét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Jótanácsok gyógynövény vásárláshoz
Minőségi Tea webshop
Rooibos tea - a növényről, eredetéről
A TEA TORTENETE